Stekt mozzarella med tomater

En perfekt frukost/mellis/förrätt.
Stekte några tjocka skivor mozzarellaost, ta de ur pannan precis innan de smälter ut helt. (Kan vara lite svårt att se iofs. Om man vill kan man panera de i ströbröd så blir det lättare att steka).
Stekte några tomater också, strödde bladpersilja över och ringlade lite lagrad balsamvinäger över.
Inkokt lax med smörstekta champinjoner

Kokade lax med lagerblad, hela pepparkorn, salt och vitvinsvinäger.
Stekte skivade champinjoner i smör och kryddade med salt, svartpeppar och persilja. Åt tillsammans med avocado, några tomater och en klick färdigköpt räk- och kräftröra.
Tandorikyckling med myntaraita

Det blir mycket kycklingsklubbor nu eftersom jag köpte på mig två kilo och la i frysen.
Det här receptet har jag hämtat ur en kokbok som heter Alla tiders Indisk (Parragon books) som jag verkligen kan rekommendera. Receptet kräver lite förberedelse, men det är värt det.
Börja med att skär några snitt i i några kycklingklubbor och marinera dem i yogurt, vitlök, spiskummin, koriander och ingefära minst 3 timmar, jag lät min ligga över natten.
Blanda sedan en matsked tamarindpasta (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiken, kan bytas ut mot citron om man inte får tag i det) med 1½ dl vatten och slå det över kycklingklubborna och blanda. Låt de stå ytterligare i tre timmar.
Lägg kycklingklubborna på en plåt och pensla med olja. Ha dem inne i ugnen cirka 30 minuter på 225 grader.
Till åt jag en grönsallad, citron och myntaraita gjord på mezeyogurt, lite vatten, en kvinvsudd socker (funkar med honung, sirap bara det är något sött) och torkad mynta. Lät även det stå över natten så yogurten drar åt sig myntasmaken.
Stekt kyckling med getostratatouille

Blandade olivolja, soya, pressad vitlöksklyfta, salt och persilja och penslade en kycklingklubba med det och lät den ligga i kylen någon timma. Stekte sedan på låg värme i en stekpanna under lock i cirka 20 minuter.
Under tiden blandade jag zuccini, tomater och rödlök skurna i mindre bitar med olivolja, salt och peppar och satte in i ugnen cirka 20 min (beror på hur mosig man vill ha ratatouillen), 225 grader, rörde om någon gång under tiden. När jag tagit ut den ur ugnen smulade jag ner lite getost och torkad dragon. Det som skymtar i bakgrunden på bilden är mezeyohurt. Jag äter det till allt.
Tomatsoppa med mozzarella och avocado

Det här är en väldigt lättlagad värmande lunch (eller middag om man känner för något lättare).
Stekte lite gul lök, pressad vitlök, paprikapulver och torkad chilli i ganska mycket olivolja. Hällde på drygt en deciliter hönsbuljong och lät cirka en tredjedel koka bort. Slog på en burk konserverade hela tomater i tomatjuice, blandade ordentligt så tomaterna går sönder och lät koka i cirka 10 minuter under lock.
Mixade sedan allt med en stavmixer och hade i svartpeppar. Skar mozzarella och avocado i små kuber och la i en skål, hällde tomatsoppan över och strödde lite fryst basilika över. (Om du har färsk basilika hemma är det givetvis mycket godare. Lägg i en halv planta eller liknande precis innan mixningen.)
Persiljeomelett med tonfisk och vitkålssallad

Den 24 äter man det man har hemma, men det kan bli himla gott det med. Vispade två stora ägg med grädde, salt, svartpeppar och persilja och stekte. I slutet av stektiden hällde jag på en halv burk tonfisk i olja och vände ena omelettsidan över den andra.
Gjorde en vitkålssallad med en enkel vinegrette - olivolja, vitvinsvinäger, örtsalt och peppar.
Hade en klick creme fraiche till.
Sardiner med äggviteomelett med bacon och parmesan

Öppnade helt enkelt bara upp en burk med sardiner i solrosolja och en liten burk oliver med ansjovisfyllning.
Stekte bacon i sitt eget fett och hällde på några äggvitor (kvar från ett misslyckad majonnäsexpriment, går givetvis bra att använda hela ägget), lät det stelna och hällde över riven parmesan och några champinjoner.
Gjorde en enkel grönsallad till och hällde oljan från sardinerna över och skvätte över lite vitvinsvinäger.
Kycklingsoppa med tomat och curry

Skar några kycklingfiléer i munsbitar och stekte tillsammans med gul lök i olja. Kryddade med ganska mycket curry, cayennepeppar och paprikapulver. Hällde på en burk med krossade tomater, lite vatten och hönsbuljong och lät det koka i några minuter. Redde av med lite grädde och strödde persilja över.
Opanerad skinksnitzel i gräddsås

Hittade lite skinksnitzel i frysen, men det går bra med vilket fläskkött som helst, t.ex. fläskkotlett eller fläskkarre. Genomstekte köttet och tog det ur pannan. Hällde i grädde, creme fraiche, soya, peppar, lite balsamvinäger och en klick cantadou färskost med vitlök och basilika. Lät allting koka ihop och lade ner köttet igen tillsammans med burkchampinjoner (de färsta var slut på mitt lokala konsum).
Kokade lite klassisk broccoli till och hade kvar vinägergurka från fredagen.
Fiskfärsbiffar med räk- och kräftröra och avocado

Gjorde en av mina favoriträtter idag - fiskfärsbiffar som är mycket godare än vad dem ser ut att vara.
Körde 400 g torskfilé (fungerar bra med vilken bir fisk som helst, t.ex. hajmalfilé är billigt och jättegott) i en matberedare tillsammans med ett ägg, dill, salt och vitpeppar. Formade till biffar och stekte i smör. De faller lätt sönder så man kan ha lite potatismjöl om man jobbar på det sättet.
Till åt jag kokt broccoli, avocado, färdigköpt räk- och kräftröra (extrapris!!), citron och gurka inlagd i vinäger, chilli och socker.
Trevlig helg!
Rosmarinkyckling med tzatziki
Delade några kycklingfileér i mindre bitar och la i en marianad över natten bestående av citronsaft, lite honung, olivolja, pressad vitlök, torkad rosmarin och salt och stekte dem i lite olja.
Åt de tillsammans med en enkel grönsallad och tzatziki gjord på Mezeyogurth, riven gurka, lite citron, lite olivolja, pressad vitlök, salt och peppar. Tzatzikin blir också godare om man låter den stå i kylen några timmar så vitlökssmaken kommer fram.
Sambalbollar med blomkål

Idag snodde jag ett recept från Annas lchf-blogg och det är jag mycket glad för.
Blandade nötfärs med sambal oelek, pressad vitlök, mezeyogurt och spiskummin. Rullade till köttbullar och stekte i olja. (De föll sönder väldigt lätt så man skulle kunna prova att tillaga de i ugnen, eller tillsätta ett ägg)
Stekte fryst, tinad blomkål tillsammans med gurkmeja, bruna senapsfrön och salt. Serverade med en klick 10%-ig yohurth. Mina bollar blev ganska starka eftersom jag gillar det. Jag hade en vitlöksklyfta och 2 matskedar sambal (en ganska svaga sort iofs) till 200g köttfärs. Men det är bara att reglera efter smak.
Thaifärs med kokos

Började med att steka lite grönsaker som jag hade hemma. Purjolök, fänkål, champinjoner och strimlad vitkål. Kryddade detta med ingefära, koriander och gurkmeja.
Stekte nötfärs för sig (är egentligen godare med quorn, men hade inte det hemma) tillsammans med sambal oelek och lite soya. Hällde i grönsaksblandningen i köttfärsen och hällde på kokosmjölk och lät koka ihop en stund.
Rostade samtidigt kokosflingor i en torr och varm stekpanna som jag strödde över. Passar också bra till sweet chillisås.
Rökta räkor med aioli

Idag hittade jag rökta räkor med kort datum till extrapris och blev helt till mig. Åt dem tillsammans med en enkel sallad med olivolja, vitvinsvinäger och svartpeppar. Kokade två små ägg till och en stor klick aioli. Den gjordes på köpemajonnäs och en stor vitlöksklyfta som fick stå i kylen några timmar.
Kokt lax med tonfiskröra och broccoli

Kokade en portion lax med lagerblad, lite vitvinsvinäger och fem olika slags hel peppar. Om man vill kan man kyla ner laxen först, men jag var hungrig och åt den ljummen.
Rörde ihop en tonfiskröra på en halv burk tonfisk i olja, majonnäs, dijonsenap, svartpeppar och en hel del små kapris. Åt tillsammans med lättkokt blomkål.
Teriyakilax med wokade grönsaker

Stekte grönsaker jag hade hemma; färsk broccoli, några champinjoner, röd paprika och zuccini tillsammans med en rejäl klick sambal oelek, sweet chillisås, mycket ingefära och avslutade med färsk koriander.
Laxfjärilen stekte jag bara i olja och hällde över färdigköpt teriyakisås när den var nästan genomstekt.
Pepparbiffar med currycoleslaw
Blandade nötfärs med ett ägg och black pepper sauce (från santa maria), formade till biffar och stekte.
Rev vitkål med en osthyvel ner i en dressning av mest turkisk yogurt (10%), lite majonnäs, några jalapenos krossade i en vitlökspress, dijonsenap, curry, paprikapulver och gurkmeja.
Serverade med några cornichoner.